fbpx
hosting image

Løsepengeangrep – er du klar?

Randsomware angrep, eller løsepengevirus der bedriftens data blir kryptert – er svært lukrative for de som utfører dem. En ny studie viser at over en fjerdedel av dem som blir rammet, velger å betale løsepengene. De oppgir at de føler at de ikke har noe annet valg en å etterkomme kravene fra nettkriminelle – og det gjennomsnittlige beløpet som ble betalt er nå over 8 millioner kroner.

Dessverre gjør dette at slike angrep er svært lukrative, og fører til at de som utfører disse bare vil øke sin aktivitet fremover. Slike betalinger er heller ingen garanti for at hackerne faktisk vil gjenopprette dataene til full funksjonalitet. Organisasjoner som blir rammet av slike angrep, taper også inntekter når systemene er nede – noe som gjør det til en kostbar affære.

Slik angrep fungerer imidlertid som en brutal oppvåkning for de som blir rammet, over 3/4 av de som rammes oppgir å ha oppgradert sin sikkerhet og infrastruktur i etterkant for å hindre fremtidige angrep, mens 2/3 oppgir å ha ansatt dedikerte sikkerhetspersonell. Hva de øvrige 1/4 tenker på som ikke planlegger endringer i egen sikkerhet, kan man jo lure på.

I 2020 så vi også en vesentlig økt sårbarhet siden svært mange nå jobber hjemmefra på grunn av Corona-pandemien. Dette gjør at angrepsflatene har økt vesentlig, hvor det ikke lenger er tilstrekkelig å ha sikkerhet i sitt kontornett, men også må ta høyde for de ansatte som logger på systemene fra egne pcer utenfor bedriftens kontroll.

For å hindre slike angrep anbefales oppdaterte sikkerhetspatcher, og ikke minst 2-faktor autentisering gjennom alle systemer. 2-faktor gjør det vanskeligere for hackere å bevege seg rundt i nettverket.

Og til slutt det viktigste av alt – sikkerhetskopi/backup. Husk å ha sikkerhetskopi av alle dine data enten dette er lokale systemer eller data i nettskyen. Dette sikrer at du alltid kan gjenopprette dine data uten å måtte risikere å betale løsepenger. Vi tilbyr backuptjenester som passer for alle dine data uansett hvor disse befinner seg, og vi har også mulighet til å lagre disse på lagringsmedium som ikke kan slettes – såkalte immutable lagring.

Ta kontakt for en hyggelig backup-prat!