fbpx
hosting image

Ikke så veldig OBOS OpenNet?

Vi kommer av og til over borettslag og sameier som har valgt OBOS OpenNet som fiberleverandør til sine beboere. På papiret fremstår dette som en veldig fin løsning, men i realiteten ser det ganske annerledes ut.

Hva er et åpent fibernett?

Et åpent nett er at du selv kan velge hvilken tjenester du ønsker fritt etter eget ønske og behov, og at alle er tilgjengelig over samme fysiske kabel. Det vil i praksis si at du kan ha en fiberkabel etablert inn i huset ditt, og alle tjenester kan leveres over denne ene kabelen. Slik det er i dag, er det den som eier den fysiske kabelen som bestemmer hvilken tjenester du kan kjøpe. Skal du i dag få velge en annen tilbyder, må du ofte etablere en ny fysisk kabel inn i huset. Det er det ikke mange leverandører som har mulighet til å gjøre, og det er hverken økonomisk eller bærekraftig. I praksis blir derfor kunden låst i en monopolsituasjon.

Selv er vi veldig forkjempere for åpne nett, og mener at de leverandørene som selv ikke vil slippe andre aktører til – må reguleres (tvinges) til å gjøre dette. Fra 2024 har Norsk kommunikasjonmyndighet bestemt at 9 leverandører må åpne sine nett, og håper at også andre vil gjøre det samme frivillig.

Hva er OBOS OpenNet?

OBOS OpenNet oppstod da OBOS i 2018 kjøpte selskapet OpenNet. OBOS OpenNet hevder å nettopp være svaret på ekte valgfrihet, og fremstår å gi kundene et ekte åpent nett – der alle fritt kan velge tjenester selv så lenge de er tilknyttet deres nett.

Men hva er feil da?

Det største problemet med OBOS OpenNet er at det ikke er åpent annet enn i navnet. Du kan riktignok velge mellom hele 3 leverandører for din internett-leveranse, hvorav to er helt ukjente for de fleste. På TV har de også 3, hvorav RiksTV er to av aktørene. Hvorfor glimrer alle andre leverandører med sitt fravær? Alle vil vel ønske å levere sine tjenester over Norges første ekte åpne nett?

Vi har forsøkt å kontakte OBOS OpenNet over 20 ganger det siste året i alle tilgjengelige kanaler, men ingen respons – det er tilsynelatende ingen hjemme der. Grunnen til at vi kontakter dem, er at vi ønsker å tilby våre fibertjenester gjennom deres nett. For i dag er det slik at hvis ditt borettslag velger OBOS OpenNet i vårt hjemfylke Møre og Romsdal, ja – da finnes det ingen lokale tilbydere å velge, og vi tror at mange ønsker å velge lokalt hvis det er mulig. Sluttbrukerne virker heller ikke å være veldig fornøyd, på nettsiden bytt.no er de rangert som nr 78 av 81 bredbåndsleverandører.

I praksis er det derfor ingen forskjell på OBOS OpenNet og hvilken som helst annen «monopol-leverandør» – de bestemmer hva du skal kunne velge over deres kabel.

OBOS OpenNet bør etter vår mening slutte å seile under falskt flagg og enten straks endre praksis, eller bytte navn.