fbpx
hosting image

Verdens backup dag – 31.03.2011

worldbackupday«Verdens backup dag» ble markert i dag, 31.03.11, som en viktig påminnelse om hvor viktig det er å ta en sikkerhetskopi av dine viktigste data, hvor store konsekvenser det kan få og ikke minst vise hvor enkelt dette faktisk er å utføre.

Hvorfor skal du ta backup?

Når en harddisk går i stykker, vil alle data som ikke er sikkerhetskopiert, gå tapt. Det er ikke et spørsmål om hvis harddisken går i stykker, men når.

Mange visualisere datamaskinen som en ting med en eneste stor del (som en brødrister) når den faktisk har en rekke ulike komponenter (som en bil). Disse komponentene er: hovedkortet, prosessoren (eller CPU), minne (eller RAM), strømforsyningen, den optiske stasjonen og harddisken. Harddisken er den delen av maskinen hvor dataene er lagret.

worldbackupday«Verdens backup dag» ble markert i dag, 31.03.11, som en viktig påminnelse om hvor viktig det er å ta en sikkerhetskopi av dine viktigste data, hvor store konsekvenser det kan få og ikke minst vise hvor enkelt dette faktisk er å utføre.

Hvorfor skal du ta backup?

Når en harddisk går i stykker, vil alle data som ikke er sikkerhetskopiert, gå tapt. Det er ikke et spørsmål om hvis harddisken går i stykker, men når.

Mange visualisere datamaskinen som en ting med en eneste stor del (som en brødrister) når den faktisk har en rekke ulike komponenter (som en bil). Disse komponentene er: hovedkortet, prosessoren (eller CPU), minne (eller RAM), strømforsyningen, den optiske stasjonen og harddisken. Harddisken er den delen av maskinen hvor dataene er lagret.

Harddisken er den komponenten som har den høyeste sannsynligheten for å bryte sammen uventet, og det er den komponenten som forårsaker mest skade når den svikter! Hvis prosessoren går i stykker, kan en ny bli satt inn, og maskinen vil være nøyaktig den samme som tidligere. På den annen side, hvis harddisken bryter sammen, vil all data mest sannsynlig bli ødelagt, med mindre du er villig til å bruke en ublu mengde penger på data-rekonstruksjon.

Det finnes en rekke måter en harddisk kan ødelegges: Et diskhode-kræsj er akkurat hva det høres ut som når lese/skrive-hodet («nålen») kræsjer inn i harddiskens tallerken, og ødelegger den. Aktuator-armen kan knekke, slik at armen ikke kan bevege seg rundt og lese data. De elektriske komponentene på innsiden kan kortslutte, harddisken kan bli fysisk skadet etc. Harddisker blir ødelagt. Faktisk, har de en årlig feilrate på 3 prosent. Hvert eneste år blir 3 prosent av nye harddisker ødelagt, og denne feilraten øker ettersom harddisken blir eldre. Med en tre år gammel harddisk, er den årlige feilraten rundt seks prosent. Og husk: når en harddisk svikter, er alle data som ikke er sikkerhetskopiert, borte for alltid. Med en tre år gammel harddisk, er den årlige feilprosenten 6 prosent. Sammenlign det med andre situasjoner; hvis det var 6 prosent sjanse for at varelageret gikk opp i røyk, ville du ta risikoen? Vil du akseptere en 6 prosent risiko for at setebeltet katastrofalt ryker i en bilulykke?

Videre er harddisken den eneste delen av datamaskinen som kan bli skadet av programvare. Virus, malware og utilsiktet sletting kan all skade data på en harddisk. Selv om disse dataene noen ganger kan gjenopprettes, er den enkleste løsning for å sikkerhetskopiere data på disken før det blir et problem. Og sikkerhetskopiering av data er enkelt når du har gjort deg kjent med hvordan du gjør det. Det finnes en rekke forskjellige metoder, avhengig av hvor mye du vil sikkerhetskopiere, og hvor lenge du vil beholde den (vi har listet opp de tre mest populære løsninger i «Hvordan tar jeg backup?»).

Et siste punkt: En gang i året er ikke hyppig nok for sikkerhetskopiering av data. Verdens Backup Dag ble opprettet for å spre kunnskap og for å få de som aldri har sikkerhetskopiert til å begynne å gjøre det. Når du lærer hvor enkelt det er, kan du gjøre det når du vil.

Hvordan tar jeg backup?

Sikkerhetskopiering av viktige data er enklere enn du tror. Det er mange forskjellige måter å sikkerhetskopiere dataene som er mest dyrebare for deg. Her er de tre enkleste og billigste løsningene:

USB minnepinne eller harddisk

Kjøp en USB-minnepinne eller, bedre, en ekstern harddisk (helst en med stor kapasitet). Plugg den inn, finn de filene du vil sikkerhetskopiere og dra/kopiere dem over til din nye harddisk. Gjenta operasjonen regelmessig, og oppbevar harddisken på en annen lokasjon enn maskinen du tar backup av.

DVD/CDROM/BLU-RAY

Brenn dine viktigste filer til en CD, DVD eller Blu-ray-plate er relativt billig og enkel måte å sikkerhetskopiere viktige data. Hvisu allerede har en brenner, kan du vanligvis bare dra-og-slippe filene inn i den medfølgende brenner programvaren og trykk på Brenn-knappen.

Når de er ferdige, oppbevar dem på et trygt sted og unngå at de blir ripete og ødelagt. Å brenne filene til en plate tar mye lenger tid og er mer upraktisk enn å kopiere dem til en USB-stasjon, men kan være mer holdbart i det lange løp.

Online Backup

Lagring av filene hos en online backup leverandør er mye enklere enn det høres ut, og er den mest pålitelige måten å holde filene trygge. Det finnes en rekke tjenester som tilbyr synkronisering av data mellom din datamaskin og lagring online.Andre tjenester tilbyr ubegrenset lagringsplass for en rimelig årlig kostnad. Disse tjenestene (inkludert Administrator Backup) gjør det enkelt å sikkerhetskopiere data, skanning datamaskinen og laste opp dine viktigste dokumenter automatisk. Dette gjør backup enkelt og smertefritt, så lenge du har en normalt rask internettforbindelse.

Imidlertid, kan tilbakeføring av data ta lenger tid ettersom du må laste ned igjen filene dine. Noen selskaper, inkludert Administrator Systems, tilbyr muligheten for å sende en harddisk til deg med dine data mot et ekstra gebyr.

Det er en god idé å sikkerhetskopiere filene regelmessig og til minst to ulike steder, bare for å være trygg. Selv om det er lite sannsynlig at datamaskinen og backup er ødelagt samtidig , er det ikke utelukket. Backup er viktig for å ivareta sikkerheten av dine mest verdifulle digitale data, enten det er bilder, videoer eller viktige dokumenter.

Referanse: www.worldbackupday.net